ÇOCUKLAR OYNADIKÇA ÖĞRENİRLER


Yüz yüze 100 Çocuk Oyunu Proje kapsamında;
Çocuklar, tarih boyunca her dönemde ve her kültürde oyun oynamışlardır. Bu çerçevede oyun, beslenme, sağlık, barınma ve eğitim gibi temel ihtiyaçların yanı sıra tüm çocukların potansiyelini geliştirmek için hayati öneme sahiptir. Diğer bir ifadeyle oyun yaşamın devamı için doğanın eğitimidir. Oyun oynama hakkı, çocuğun toplum üzerindeki ilk hakkıdır.
Tüm kültürel yaratımlarda olduğu gibi geleneksel çocuk oyunları da belli bir zamanda ve yapıda donmuş ve kalıplaşmış öğeler değildir. Bu oyunlar zamana ve çağın gereklerine, oynayan grubun özelliklerine ve imkânlarına, oynandığı coğrafi koşullara göre çeşitlenen, diğer çevresel faktörleri de dikkate alarak değişen ve dönüşen organik yapılardır.
Hayatın küçük bir yansıması olan çocuk oyunları, çocuğu hayata hazırlayan, karşılaşacağı olaylar ve durumlar karşısında nasıl davranması gerektiği konusunda ona küçük provalar yaptıran bir araçtır. Oyun, çocuk gelişiminin ayrılmaz bir parçası olarak çocukların bilişsel, duyuşsal, psikomotor, sosyal ve kültürel gelişimlerinin en önemli kaynaklarından biridir. Çocuğun ruhsal ve fiziksel gelişiminde başat unsurlar arasında olan oyun çocuklar için duygularını yansıtma, iletişim kurma, kendini ifade etme, kültürün aktarımını sağlama, toplumsallaşma aracı olma gibi sosyokültürel işlevlere sahiptir.
'Çocuk, oyunla büyümelidir.'Eflatun



